GES - Güneş Enerji Sistemleri
GES, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santraller ve sistemler bütünüdür. Solar sistemi ya da GES sistemleri olarak kısaca ifade edilir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi sayesinde GES sistemlerine son zamanlarda ülkemizde de talep artmıştır. Güneş enerjisi artık hesap makineleri, dijital saatler ya da küçük çapta aydınlatmalardan daha fazlası için kullanılmaktadır. Güneş enerjisi santralleri yapım-işletme maliyetleri ve verim açısından kârlı bir enerji yoludur. Bu gerekçelerle yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğaya zararının minimum olması açısından geleceğin enerji üretim sistemlerinden birisidir.
GES sistemlerinin çalışma mantığında, güneş ışınlarının güneş panelleri üzerine düşerek elektronların hareket etmesi sonucu elektrik akımının oluşabilmesiyle elektrik enerjisi üretimi meydana gelir. Kurulan paneller sayesinde elektrik maliyetlerinin düşmesi sağlanır.
GES sistemleri farklı modellerde gerçekleştirilmektedir.
On-Grid Sistem (Şebekeye Bağlı Sistem) Bu model de sistemi oluşturan ana bileşenler; güneş paneli, on grid inverter, taşıyıcı sistem, pano ve sistem malzemeleri bulunmaktadır. Sistemler şebekeyle entegreli olarak çalışma sağladığı için depolama yapmamaktadır. Depolama sisteme talep edilmesi durumunda eklenebilir.
Off-Grid Sistem (Şebekeden Bağımsız Akülü Sistem) Off grid sistemlerde, sistem şebeke elektriğine bağlı olmadığı için enerji aküler veya lityum bataryalar sayesinde depolanır. Şebeke elektriğinin bulunmadığı yapılarda bu sistemler tercih edilebilir.
Hibrit Sistemler, on gird ve off grid sistemlerinin birleşimi şeklinde de nitelendirilebilmektedir. Birden fazla enerji kaynağı kullanılarak oluşturulan bu sistemler hem şebeke ile entegreli olarak çalışmakta olup hem de depolama yapılmasına olanak tanıyan akü veya lityum bataryalardan oluşmaktadır.